A múlt hónap utolsó napján

Beküldve: Új kép - 2017


Felhőlovas - Újpesti-öböl, 2017. szeptember 30. (G15)

Egy kedves ismerősöm véleménye a Facebookon a lenti kép alatt:

Én, mint volt versenykajakos pláne tudom milyen a víz felszínét "széthasítani" a hajó orrával...

Igen, felemelő érzés... Versenyevezősként ezt nem nagyon élhettem meg annak idején. Hamar abba is hagytam, no nem ezért. Engem a Duna jobban érdekelt, mint a versenyek. Sosem másokat akartam legyőzni, csupán önmagamat. Nekem ennyiben ki is merült a versenyszellem. Aztán a hosszú évtizedeken át tartó túravezős időszakban sokszor megéltem ezt a varázs a kajakokban vagy a kenukban.

Most a hétvégén viszont az időgép a verseny evezős korba repített vissza. Ebben az öbölben szerencsétlenkedtem a hetvenes évek elején a szkiffben, aztán a beleszokás a négyesbe, majd a nyolcas... Termetem és ritmusérzékem miatt elég hamar a vezérevezős ülésben találtam magam. Hát tudjátok, a nyolcasban a versenytempóban süvíteni a vízen, megfizethetetlen élmény.

Szerencsém volt. Eszményi sima víz, szépen tükröződő felhők. De jó lenne bele egy vizivalami, gondoltam. A víz azonban jó lesz textúrának. Kerestem a megfelelő helyet a képre, és miután elkészítettem és felnéztem, láttam meg a magányos szkiffest.
Csak akarni kell, gondoltam, és az Égiek meg is teremtik. Bekészültem és az első képet így is képzeltem el. A lágy, szürke tónusú és textúrájú vízen a markáns hajó. Aztán még egy képre volt módom, már szinte az utolsó pillanatban. Itt viszont az evezés dinamikáját szerettem volna visszadni.


Felhőcsapás - Újpesti-öböl, 2017. szeptember 30. (G15, P9-ben kidolgozva)

Akárhányszor erre járok, ez az öböl mindig ad valamit. Most is, és még nem volt vége. Kicsit elszaladt az idő, és már korábban is megy le a Nap. Akkor láttam meg a vízen a fényjátékot és a pihenő fehér hajót. Végtelen nyugalom, ugyanakkor dinamika is keveredett a látványban. No, ezekért váltottam a versenyzésről a túrázásra. Sok ilyen látványban volt részem, és bizony meg is álltam, vagy kikötöttem egy-egy képért, vagy jó helyért. Szép idők voltak...


Alkonyi nyugalom - Újpesti-öböl, 2017. szeptember 30. (G15)


© Vajda János - 2015 ♦ Kapcsolat: e-mail - +36 30 996 0148
A honlapon valamennyi képet és írást szerzői jog véd!