Nyárbúcsú


Elrajzoló víz - Megyeri-híd, 2012. augusztus 26. (7D)

Teljes méret

Egy kedves barátom a hétvégét a városban töltötte, az Ő unszolására buszoztunk-kutyagoltunk ki vasárnap hajnalban együtt a Hídhoz. Számára a hová tetszőleges volt, csak a kimenni volt a "kötelező". Jómagam rég terveztem egy napkeltét ide, de a nyár derekán nem lehet elég korán kiérni, mert olyankor a buszok később kelnek, mint a Nap. Mostanra már ki lehet jutni a kékórára az első járattal, ami azért még mindig elég korán van, főleg egy kicsit hosszabbra sikeredett szombat este után. Hamarosan azonban a Nap lesz lustább mindennél, így tovább lehet nyújtani a görbe estéket is. Egy szép párás-ködös októberi/novemberi reggelt még bevállalnék...

A mondást a korán kelés pozitívumaival kapcsolatban azonban már rég a magaménak vallom, így – ha kicsit morogva is – csak rászántam magam a kakasok előtti kukorékolásra. Meg kettesben jobb is kimenni, mint egyedül, bár ha nagyon bennem a menőke, úgy is neki lódulok, de így sokkal nagyobb kedvvel, arról nem beszélve, hogy a kötelezettség jobb ébresztőóra még öreganyám tányérra rakott kolompos vekkerénél is.

Még sötétben értünk ki, de különösebb gond nélkül botorkáltunk át az ártéri erdő uszadékfa/gazos aljnövényzet/szeméthalmaz egyvelegén. Ahogy kiértünk a Duna mellé, azonnal megcsapta orrunkat a beígért változás szele. A levegőben már hallani lehetett a széllel érkező őszi dalt. Én nem bántam, fázósabb társam annál inkább, de a számára első látvány feledtetni tudta vele a hirtelen zegernyére váltott időt. A Nap kicsit később tudott áttörni a keleti horizontot uraló felhőkön, így az előre elképzelt, igazán izgalmas, vörösfényre derülő hídképek elmaradtak. Ezen azonban bármikor is kár lenne zsörtölődni, ha nem lehet azt amit szeretnél, fotózd azt, ami eléd kerül. Minden reggel ad valami szépet, és ez most is így lett. Már itt a szöveg melletti, meg feletti képpel is elégedetten pakoltam volna össze, de a ragyogó víztükör felett elstartoló récék igazi habot képeztek a tortán.

Kis technika: a kép színeit az új verziójú Digital Photo Professional HDR eszközével sikerült nagyon egyszerűen a kedvemre valóra pofozni. Nem mondom, hogy teljesen ilyen volt a valóság, de egy Velvia dia is ilyenre színezte volna. Ezekkel a színekkel méltónak érzem az idei meleg nyártól, ám az ennek ellenére szépre sikerült augusztustól való búcsút.

Vízfestmény - Megyeri-híd, 2012. augusztus 26. (7D)


Hajnali start - Megyeri-híd, 2012. augusztus 26. (7D)

 


© Vajda János - 2015 ♦ Kapcsolat: e-mail - +36 30 996 0148
A honlapon valamennyi képet és írást szerzői jog véd!