Ablakok - Kétoldali tükrök

A szem a lélek tükre, mondják sokan, és így is igaz. A szemben ott van a lélek kitárulkozása, vagy bezárkózása. A nyílt tekintet őszinte gondolatokat, nyílt érzelmeket sugároz. Aki titkolózik, kerüli a szemkontaktust. Ha belenézhetünk valaki szemébe, és nyíltan tekinthetünk annak a mélyébe, megláthatjuk, hogy a mi szemünk nyíltsága, vagy hunyorgó titkolózása miként hat a másikra. A szem tehát nem csak a saját lélek, hanem a beletekintő tükre is.

Az ablak ugyanígy az életé. Átláthatósága vagy éppen nyitottsága egyfajta átjáró a személyes élettér és a környezet között. Egy csukott ablak nem feltétlen elzárkózás a világ elől, annak, aki a szobából tekint kifelé, és egy földszinti, nyitott sem feltétlen kitárulkozás. Egy ablak, ezernyi titok és valóság, ezernyi képi lehetőség. Valós történeket rejthetnek előlünk, de ezernyi mesét láthatunk beléjük. Ezek elevenedhetnek meg képzeletünkben egy-egy sajátos formájú, tükröződésű vagy törésű üvegűre rácsodálkozva. Nem csak attól, amit takar, vagy megmutat, hanem amit elrejt, vagy visszatükröz. Egy sajátos keretű tükör a világra, amiben a valóság a legkülönfélébb elváltozásokkal van együtt jelen, miként a mesékben. Talán ezért olyan fontos téma sok fotográfus életében.

A közel 10 év csatangolásainak képi válogatása javarészt különféle kompakt kamerákkal készült. A (fotós)ember  – bár lehet, hogy csak én? – nagy ritkán ruccan neki úgy a világnak: no, most ablakokat fogok fényképezni! Ezek a képek spontán séták, más jellegű kirándulások, de jobbára a hétköznapok szükségszerű útjainak „melléktermékei”. Sokszor a legváratlanabb helyzetek adódhatnak a pillanatnyi fény-, évszak- vagy éppen a helyzeti viszonyok miatt. Olyan helyeken is, amik előtt máskor többször is elmenve sem akadt semmi. Ezért nem tudok meglenni a bridge-gép nélkül. Méreténél fogva állandóan velem lehet, és a maga korlátai között a minősége ellen sem lehet kifogás.


18. kiállítási anyagom a Magyar Fotóművészek Szövetsége Fotóhónap 2014 rendezvény sorozatának részeként került megrendezésre az Örkény István Könyvesboltban a Cultiris Galéria jóvoltából, november 19 - december 6.© Vajda János - 2015 ♦ Kapcsolat: e-mail - +36 30 996 0148
A honlapon valamennyi képet és írást szerzői jog véd!