Gondolat

Omladozó dicsőség

Beküldve: Gondolat


Fényformák - Hajmáskér, 2015. július (G15)

Szinte nincs olyan települése az országnak, amihez ne kapcsolódna legalább egy elhagyatott, romlásnak-omlásnak induló félben lévő épülete. Ez lehet csak egy hajdanvolt lakóház, kisebb ipari létesítmény, de bizony vannak monumentális építmények, amik valamiféle közönytől vagy pénztelenségtől hajtva is ugyanerre a sorsra vannak kárhoztatva. Ilyen a hajmáskéri, hajdanvolt k.u.k. tüzérségi laktanya komplexum, amely fénykorában Közép-Európa legnagyobb és egyben legszebb "katonavárosa" volt. Akit érdekel a részletes története, ide kattintva olvashat erről.

2013-ban jártam erre először. Azonnal lenyűgözött a romlásában is impozáns parancsnoki épülettömb és azután bejárva az egész megmaradt komplexumot, az egész mérete és az épületek szépsége, még romlásukban is.
Az egész sorsát a szovjet megszállás pecsételte meg. Azonnal rátették a kezüket és egy harckocsizó hadosztályt telepítettek be. Ez nem is lett volna baj, de az állag megóvásra nem sok energiát pocsékoltak és 90-es kivonulásukkor minden mozdíthatót magukkal vittek, sőt a linken szereplő blog szerint, még olyanokat is, amik le voltak betonozva.

Azóta éli szellemvárosi mivoltát az épületkomplexum. Egyedül egy épületet újítottak fel, amiben jelenleg iskola működik. A többi száll tulajdonosról-tulajdonosra. Volt két jelentkező vásárló, de aztán elálltak szándékaiktól. Addigra annyira hagyták leromlani az épületeket, hogy vélhetően nem érte volna meg nekik a felújításuk.
Szomorúsággal vegyes érzésekkel mászkáltam újra a falak között. A további romlás szemmel látható jelei töltöttek el rossz érzésekkel, de ugyanakkor lelki szemeim időgépként repítettek vissza a dicső múltba...
Az idén 104 éves a palotakomplexum, simán műemléki védettséget kéne élveznie. Ezerféleképpen lehetne kihasználni, de hagyni fogják összeomlani, ha így megy tovább. Szívem legmélyén azonban remélem, hogy nem...

Alant legutóbbi, rövid látogatásom alkalmával készült képeket láthatjátok, de hamarosan felkerülnek a 2013-14 során tett látogatásom munkái is.


© Vajda János - 2015 ♦ Kapcsolat: e-mail - +36 30 996 0148
A honlapon valamennyi képet és írást szerzői jog véd!