Kollektív kiállítások - 2014

Beküldve: Kollektív kiállítások

A 2014-es év nagyon pörgős volt, bár jobbára a MAOE Fotóművészeti Tagozata és az Újpesti Művészek Társasága dolgoztatott meg.
Álljon itt az Analóg kiállításhoz írt felvezető gondolat Dozvald János fotóművész Barátom tollából:

Analóg: hasonló; valami más valamivel bizonyos lényegi szempontból azonos nemű; természetes, materiálisan következetes összefüggés, megfelelés áll fenn.

Az analóg meghatározás a digitális képrögzítés elterjedése óta növekvő hangsúlyt kap a fotográfiában. Nem igen használtuk ezt a szót a megelőző másfél évszázad alatt, pedig a fotográfiai képalkotás technikája még pár évtizeddel ezelőtt is a legevidensebb módon analóg volt.

De hol van az már! Hovatovább nosztalgiánk ébred azok iránt a képrögzítő és képkidolgozó eljárások iránt, amelyek képesek voltak teret adni a fényérzékeny anyagok természetes és spontán reakcióiban fogant kémiai mikro-meséknek, amelyek a képkészítés egyszeri, kézműves voltának érzését sugallták.

Ha átpártoltál a digitális technikához vagy egyenesen bele születtél, akkor talán nem is tudod, mit kellene a fényre érzékenyített filmemulzióra exponálnod. Nincs sötétkamrád, laborlámpád, nincs előhívó tankod, nincsenek vegyszeres tálaid, nem tudod, hol lehet fixírt vásárolni, miből kell előhívót keverni. Nincs nagyítógéped, nem tudod, mire szolgál a lábazat rögzítő csavar, a takaró lamella meg a nagyító optikán a rekeszelés. Nincs gyakorlatod, hogyan lehet a negatív kockában a pozitív képet előre látni, nem tudod, mit tud és mit nem tud a fotópapír, s mi mindent lehet belőle kicsalni. Hogy nincs szárítód, az még csak hagyján, de neked már kellő türelmed sincs. 

A kiállított képeken a mai valóság jelenik meg. Az analóg fotográfiának elkötelezett fotós is a mában él, a mai valóságot látja, de azt a klasszikusnak mondott kémiai technikával rögzítette filmre. Kópiái vegyszeres kidolgozással készültek el - talán még a vegyszerekben is maga pancsolt...

Dozvald János


© Vajda János - 2015 ♦ Kapcsolat: e-mail - +36 30 996 0148
A honlapon valamennyi képet és írást szerzői jog véd!