A mi időnk

Beküldve: Esemény

A mi időnk címmel nyílik a több mint két éve a Facebookon alakított zárt csoport kiállítása az Újpesti Kulturális Központ - Ifjúsági Házának Új Galériájában, augusztus 2-án, 18 órakor. A csoportot egy másik Facebook csoportból kiválva, az ott megismert tagokkal alakítottuk. Célkitűzésünk az volt, hogy szakítsunk a Facebookra jellemző, vélemény nélküli lájkolgatásokkal. Őszinte, építő jellegű kritikákra helyeztük a hangsúlyt, a fotográfiai fejlődést helyeztük az előtérbe a felesleges vállveregetések helyett. Ehhez persze arra alkalmas embereknek kellett egy csoportba rendeződnie, és ez hellyel-közzel sikerült is. Akiknél melléfogtunk a kiválasztásban, önként távoztak a csoportból.
Meggyőződésem, különösen a technikában már járatos fotósok esetében, hogy a legjobb tovább fejlődés a közös képértékeléseken keresztül lehetséges. Visszaemlékezem a korai időkre, az Óbudai Fotóklubban eltöltött korszakra. Ott a klub keretén belül, nyilvánosan zajlott ez. Eleinte bosszantott, hogy az általam jónak gondolt képek nem arattak osztatlan sikert az öregek között, égett a pofám a többiek előtt. Ugyanakkor mindig rávilágítottak a hibákra is, és azt sem rejtették véka alá, mitől lehetett volna jobb a kép. Fokozatosan jöttem rá, hogy nem ellenem szóltak, hanem épp ellenkezőleg, az én és a képeim érdekében. És az odafigyelések és a megfogadások meg is hozták az eredményüket. Innen kezdve kezdtek el sikeressé válni a képeim a pályázatokon. 

Ezt a szellemiséget igyekeztem megteremteni ebben a csoportban is, úgy néz ki sikerrel. Számos tag képein mérhetővé vált a csoportban töltött idő. Három fotóművészünk van, egyikük a csoporttagsága alatt nyert felvételt a MAOE Fotóművészeti Tagozatába. A két éve folyó munka után elérkezettnek láttuk az időt, hogy a nagyközönség elé lépjünk ezzel a kiállítással. A tematikát a csoporttagok szavazták meg, miként a kivitelt is, a fekete-fehér ábrázolást. A beküldött anyagot én válogattam le, és a kiállítást is én szerkesztettem. Mint a csoport ki nem mondott vezetője, nem találtam ildomosnak, ha nekem is szerepel ezen a tárlaton képem, a csoporttagoknak kívántam minél több teret engedni. A kiállításon bemutatásra kerülő 44 kép kb. 150-ből lett kiválasztva.
Meleg szívvel ajánlom minden fotózást szerető látogatómnak barátaim időről megfogalmazott képeit.

Kiállító fotósok:
Ambrits Tamás (Sopron), Balaskó Adrienne (Budapest), Budavári Csaba (Budapest), Cseh Ilona (Marosvásárhely), Cseresznye Cseri (Meggyesi Mónika, Budapest), Dobák-Barna Rita (Kiskunfélegyháza), Durbák Zsolt (Wayregg am Attersee), Fáncsi Judit (Székesfehérvár), Fekete Zoltán (Miskolc), Gál András (Debrecen), Herczeg Hajnalka (Haamstede, Hollandia), Király Lajos (Budapest), Kiss József (Pécs), Németh Tibor (Dunaújváros), Soltész Boglárka (Miskolc/Sopron), Sümegi András (Budapest), Török Zoltán (Hajdúnánás), Ulrich István (Bécs)

Ízelítőül:


Balaskó Adrienn: A la recherche du temps perdu (Utalás Proust Az eltűnt idő nyomában regényére)


© Vajda János - 2015 ♦ Kapcsolat: e-mail - +36 30 996 0148
A honlapon valamennyi képet és írást szerzői jog véd!